Info Korporat

Tanggungjawab Korporat / Yayasan Bank Rakyat

Aktiviti

Pembiayaan Pendidikan dan Sumbangan

Alamat

Yayasan Bank Rakyat
Tingkat 8, Menara 1, Menara Kembar Bank Rakyat,
No.33, Jalan Rakyat, 50470, Kuala Lumpur, Malaysia
Website : yayasan@bankrakyat.com.my
Telephone:03-2612 9600
Fax:03-22601050

Cadangan untuk mendirikan Yayasan Bank Rakyat yang bertujuan untuk mencapai Dana Pendidikan dibentangkan pada awal tahun 2005, sebelum diluluskan oleh Bank Negara Malaysia pada Ogos 2006 dan didaftarkan pada Mei 2007. Sebelum mula beroperasi pada bulan Oktober 2008, Yayasan Bank Rakyat secara rasmi dilancarkan oleh YB Dato 'Noh Omar, Menteri Koperasi dan Pembangunan Usahawan pada bulan April 2008.

Yayasan Bank Rakyat mendapat dana melalui sumbangan RM10 daripada setiap anggota Bank yang menerima dividen setiap tahun. Seiring dengan aspirasi anggota Bank yang sentiasa bersedia untuk berkongsi dividen yang diperolehi daripada pelaburan di Bank Rakyat, adalah menjadi hasrat Yayasan Bank Rakyat untuk menjaga dan menguruskan biasiswa dan pembiayaan untuk rakyat Malaysia yang miskin, tanpa memandang agama, bangsa dan latar belakang selagi mereka memenuhi syarat untuk mengikuti pengajian di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) sama ada Awam (IPTA) atau Swasta (IPTS) dan Institut Latihan Awam/Swasta. Selain daripada itu, Yayasan Bank Rakyat juga memberikan bantuan kepada golongan kurang upaya dan mereka yang lumpuh kewangan di samping memberikan sumbangan amal untuk individu dan organisasi yang memerlukan bantuan.

Di bawah bantuan pembiayaan pendidikan, Yayasan Bank Rakyat menawarkan biasiswa dan Pinjaman Pendidikan Boleh Ubah untuk pengajian akademik di peringkat Ijazah Kedoktoran, Ijazah Sarjana, Ijazah Sarjana Muda, Professional, Diploma dan Sijil Kemahiran Kelas Pertama. Pelajar IPT/IPTS/IPTA yang berada di tahun satu dan memenuhi syarat adalah layak untuk memohon tajaan biasiswa atau Pinjaman Pendidikan Boleh Ubah dari Yayasan Bank Rakyat. Selain itu, Yayasan Bank Rakyat juga menguruskan pelbagai kegiatan yang berkaitan dengan pendidikan, antaranya adalah pembangunan pendidikan yang merangkumi Seminar Didik Rakyat yang dahulu dikenali sebagai Seminar Skor A, Program Motivasi Pelajar Cemerlang Tingkatan 4, Bengkel Resume & Kerjaya, Program Kesihatan Remaja dan Sumbangan Komputer kepada mangsa banjir serta Program Modal Insan. Program Modal Insan ini adalah wajib bagi semua pelajar tajaan kerana ia merupakan pra syarat bagi mendapatkan tajaan dari pihak Yayasan Bank Rakyat.

Sila layari www.yayasanbankrakyat.com.my untuk maklumat lanjut.